Over mij

Kennismaken met Maria RoelofsenSinds 2008 woon ik op Texel en maak van gejutte materialen assemblages zoals: sculpturen, reliëfs en lichtgevende objecten . 


Mijn grote voorbeelden zijn: Jan Wolkers(waar het gaat over zijn kijk op de natuur/leven en dood), Pablo Picasso, Karel Appel, Eugène Brands, Kandinsky, Dali, Marcel Duchamp, Marlene Dumas,  en vele anderen. Er waren  bezoekers van mijn atelier die mijn werk op dat van de assemblagekunstenaar Kurt Schwitters vonden lijken, maar toch met een eigenheid. Ook ontdekte ik dat Karl Trompert een zielsverwant is. In bijvoorbeeld de interieurs van Piet Hein Eek, ontworpen met sloophout zouden mijn objecten goed tot zijn recht komen.
Verder haal ik mijn inspiratie uit de afrikaanse primitieve kunst, het eiland Texel, maar bovenal uit het materiaal zelf; het kan de vorm zijn of de kleur en ik combineer net zolang tot het plaatje in mijn ogen compleet is.
Ik vind het een uitdaging om van niets iets te maken. Van iets doods iets 'levends' maken. Van iets wat weggegooid is iets waar mensen met plezier of ontroering naar kijken. Het hergebruiken van materialen geeft me een goed gevoel. Er ligt materiaal voor het oprapen dat prachtig bewerkt is door de zee, het zand en de zon. Het is materiaal met geschiedenis en dat koop je niet op een bouwmarkt. 
Net zoals in de jazz-muziek improviseer ik totdat ik iets gemaakt heb wat regelrecht een emotie vertolkt.


Het is eigenlijk  jammer dat stranden vaak zo drastisch schoongemaakt worden, maar de meeste mensen zien natuurlijk liever een schoon strand dan een strand met 'afval'. Inmiddels weet ik wel de plekken waar niet 'geveegd' wordt. Je moet gewoon wat verder lopen. In Schotland gingen we een keer met een roeiboot naar een verlaten strandje dat helemaal vol lag met aangespoelde 'rotzooi'. We hebben toen onze kleding in vuilniszakken gepropt en de bruikbare gejutte spullen in de koffers gedaan. Uiteindelijk leverde dit het reliëf 'Opa met kleindochter' op.


Ik ben geboren in Diepenheim en heb tijdens mijn vroege jeugd gespeeld in de speeltuin die hoorde bij het restaurant van mijn ouders. Daar liep ik al naar dingetjes te zoeken, zoals dopjes, ijslepeltjes, haarspeldjes e.d. Toen ik acht was verhuisden we naar Bunnik. In Utrecht zat ik op de kleuterleidsters opleiding die nu niet meer bestaat en is opgegaan in de Pabo. Ik woonde met mijn man en twee prachtige dochters in Amersfoort. In de vakanties gingen we altijd naar zee. Portugal, Frankrijk, Schotland en kamperen op Texel. Wel naar het strand anders hadden we geen vakantiegevoel.


Ik was moeder en juf en probeerde ernaast nog iets met mijn eigen creativiteit te doen, maar dat was vaak frustrerend. Mijn hoofd zat te vol door het werk in de klas en het moederschap vond ik belangrijker. Doordat de ontwikkelingen binnen het basisonderwijs en met name de visie op het kleuteronderwijs een kant op ging waar ik me niet meer bij thuisvoelde werd mijn plezier in het werk steeds minder. Toen mijn man min of meer voor de grap solliciteerde naar een baan op Texel en werd aangenomen, kon ik nog niet vermoeden dat mijn eigen leven een drastische wending zou krijgen.


Ik nam ontslag met het idee om op Texel als invalkracht te gaan werken om uiteindelijk wel weer ergens in te rollen, maar dat liep anders. Er was weinig vraag naar invallers en ik merkte bij mezelf dat ik ook niet erg mijn best deed om weer in het onderwijs terecht te komen.
Ik ging dingen maken van de gejutte spullen en zette deze in de vensterbank. Er liepen mensen langs die bleven staan en er waren er zelfs die op het raam klopten en hun duim omhoog staken. Pas toen viel bij mij het kwartje. Ik starte mijn atelier en maak nu dag in dag uit werk. Ik ben officieel zzp-er geworden. Het is seizoensarbeid hier op Texel. Mensen zijn erg enthousiast en dat is een enorme stimulans. Je ziet ze verliefd worden op iets wat jij gemaakt hebt. Als ik wat verkoop is dat echt een kick!


Nu besef ik dat de leeftijdsgroep van vier tot zes jarigen mij altijd enorm heeft gefascineerd om hun kijk op de wereld. Een groep die de ballast van hoe het hoort nog niet meesleept en spontaan, ongecompliceerd in het leven staat en nog dicht bij de natuur staat. Dit herkende ik en komt ook in mijn werk tot uiting.


Ik ben autodidact. Het volgen van allerlei cursussen is niet aan mij besteed. Daarvoor ben ik teveel een einzelgänger. Ik probeer mezelf steeds te verbeteren en de mensen die m'n werk zien hoop ik daarmee te plezieren, te ontroeren of te verbazen. Ik maak zowel figuratief als abstract werk.


Mijn atelier bevindt zich in het centrum van Den Burg(nabij de ned.herv. kerk). Inmiddels zijn we door mijn werk uit ons huisje gegroeid en wonen we gedeeltelijk in ons tuinhuisje.  

Ik werk zonder subsidie, maar droom van een mecenas of iemand die mij op enigerwijze verder kan helpen en kansen kan bieden.  


Museum Galerie en Atelier Maria Roelofsen
Openingstijden: Ma., wo., vrij., zat. van 10.30 uur tot 17.30 uur.Burgwal 6
Den Burg
06 33848965
www.mariaroelofsen.com 


Blogs http://www.zeedistel.blogspot.com/  
http://www.mariasachtertuin.blogspot.com/

Contact: mariar@live.nl